05. Dec 2010

Sky Office Düsseldorf/D
Refinement meets requirements

Text: Andrea Louafi
Photos: ORCO, Germany

If you happen to work for – or own – any of the companies that quickly became tenants of the Sky Office in Düsseldorf, your feeling of pride at being part of such a striking addition to the Düsseldorf skyline may well be surpassed by the reassuring thought that the office(s) you occupy are extremely pleasant places to work in. This is not only because of the outward appearance of the building, be it by day or night, but also lies in the quality of light in the different office environments, which comprises a successful combination of daylight and electric light.

The 89-metre high Sky Office building stands proud as the new landmark on Kennedyallee in Düsseldorf and offers users and visitors amazing views of the city and surrounding countryside. The tower was designed by Ingenhoven Architects, who are well known for their glass architecture. Its sculptural form features transparency throughout and a spectacular roof trim. The fact that the office spaces over 23 floors are identical, the lobby itself covers two levels, and the entire entrance area is open and affords clear access to the rest of the building, made it relatively easy to maintain the desired overall transparent image. Openness and transparency are continued in the design of the office spaces and not only reserved for the main entrance area – lobbies are frequently designed as large, spacious spaces for Corporate Identity reasons. The agreed prime aim of the design team was to come up with cleverly designed solutions to achieve the highest possible efficiency. The lighting designed by von Kardorff Ingenieure thus blended congenially well with the architectural concept, achieving lowest possible energy consumption, high ergonomic qualities and a discreet but exciting night-time image. For the office spaces themselves, which during the daytime are lit to a large extent by daylight, the lighting designers developed an unusual custom fluorescent fixture that features three main aspects: low energy consumption using a predominantly direct light component, the integration of an additional eight watt lamp exclusively for the façade lighting, plus flexible mounting options that do not require any special preliminary structural work for installation. The latter is especially unique. The luminaire takes the form of an over three-metre long cantilever arm, which is fixed into the technical unit on each floor and thus connected to the electricity supply. Mounting is secured by means of a steel cable suspension device at the front end of the luminaire, which can be installed and adjusted subsequent to mounting in the technical base. This means that the luminaires can be mounted after the interior walls have been installed, and positioned as required without any prior preparations in the way of complex or costly concrete inserts in the coo-ling ceiling, which in standard buildings would otherwise have to be integrated into every ceiling panel. In spite of this to all intents and purposes innovative approach the luminaire has been constructed in such a simple way that avoids the client having to make any major investments. The solution aligns perfectly with the basic idea behind the way the facility was to be creatively developed, and allows the client enormous flexibility with respect to spatial layouts. […]
—-
The full version of the article can be found in PLD No. 74

My opinion:

Leave a comment / Kommentieren

Leave the first comment / Erster Kommentar

avatar

©2018 published by VIA-Verlag | Marienfelder Strasse 18 | 33330 Guetersloh | Germany

Page generated in 0.148 seconds. Stats plugin by www.blog.ca