Project team:


Architects: Park + Associates, Singapore/SGP

 

Products applied:


Wall-mounted luminaires and table lamps in the café:
Barbara Cosgrove
Decorative pendants in the lounge:
Lee Broom and Targetti Poulsen
Ceramic tiles: Azulej collection, Mutina

14. Nov 2014

Questioning convention

Text: Joachim Ritter
Photos: Edward Hendricks

The design direction for this workplace is largely driven by a reaction against the rigidity of the typical office space. What the architects sought to create is an environment that questions convention, celebrates informal spaces, and reveals – while masquerading commonplace office functions – an Anti-Office.

The design of the Anti-Office describes in detail how different the requirements of an office environment today actually are. It has little to do with standards and conventions that require, or even demand, that designers aim for “uniformity”. Slowly we are beginning to question the norms and adjust the office space to the inherent needs of the users and the demands of the modern office world. One thing is for sure: the office worker needs a space and the kind of atmosphere that enables him to focus on the task at hand and concentrate on his work. But he must also have the opportunity to wind down and relax from time to time. It is all a case of balance and contrast: yin and yang, light and dark, black and white. It is interesting to observe that in this project the designers have defined concentration and relaxation intuitively as being associated with light and dark…

The site is a former school compound which was built in the 1960s. The school was vacated in 2001 and the building was subsequently converted into a commercial development in 2013. The office premises are located where the old library used to be. Situated on the top floor of the building, the office space comprises an expanse of column-free space crowned by a series of barrel vaults. Room-high windows allow daylight to penetrate the space and support natural ventilation. Seeking to celebrate and activate the intrinsic qualities of the existing space, the scheme is conceived as an orchestration of varied and contextually sensitive spatial experiences instead of the function-centric approach typical of office design.[…]

—-

The full version of the article can be found in PLD No. 95

My opinion:

Leave a comment / Kommentieren

Leave the first comment / Erster Kommentar

avatar

©2018 published by VIA-Verlag | Marienfelder Strasse 18 | 33330 Guetersloh | Germany

Page generated in 0.231 seconds. Stats plugin by www.blog.ca