15. Dec 2014

Light and glass

Architects: LCR Architectes
Photos: Mathieu Ducros

The Jean Jaurès underground station in Toulouse/F is named after the well-known 19th century French historian and politician, and was originally opened in 1993.

The station was renovated during the years 2010 to 2014. Given its famous namesake, the goal of the architects responsible was to strengthen the identity of the place. The main circulation area, in particular, with its rectangular glass box-like element contributes substantially towards how the station looks and is experienced today. The integral glazed smoke vent system, also referred to as “the lantern”, looks more like a purposefully designed lighting feature than a sober piece of structural engineering.

Grey stone walls and grey granite flooring in the waiting area make for a convincing complement to the red laminated ceiling panels. The transition between the walls and the ceiling is traced by a strong cove lighting element. Modular systems have been integrated into the ceiling at regular intervals to provide the ambient lighting. The rectangular glass box, which is made of toughened safety glass and located in the centre of the main circulation area, reflects all elements and movement in the space. The red glass louvres lined up in the glass box are illuminated from above. Depending on how the light is refracted from a distance the “lantern” glows in yellowish red tones.

Simple and yet astoundingly effective: a smoke vent system interpreted as a light and glass design element that contributes towards the identity of the location. Très bien.

Products applied:

FIL + T5 modular system from Lamp

www.lcrarchitectes.fr

My opinion:

Leave a comment / Kommentieren

avatar

©2018 published by VIA-Verlag | Marienfelder Strasse 18 | 33330 Guetersloh | Germany