Project team:

Architects: Zaha Hadid Architects/RSP Architects, Planners & Engineers

Landscape architects: ICN Design International

Lighting design: Lighting Planners Associates

25. Oct 2017

D’Leedon condominium in Singapore/SG.

Text: Alison Ritter
Photos: Hufton+Crow


Put together a visionary architecture firm and an experienced and renowned lighting designer, and what do you get: an exemplary result. Sounds like a simple equation, but the D’Leedon project in Singapore was a challenge on many levels, not only horizontal and vertical. What has been achieved by the team of designers is an outstanding landmark condominium, which is not only a sign of the times to come, but a case study of an holistic approach to a design task today. And the planning workshop dates back to the year 2008.

D’Leedon is one of the largest residential developments in Singapore. It is located in the centre of Singapore’s District 10, close to a wide range of commercial amenities, and comprises seven residential towers, twelve semi-detached villas and integrated landscaping with recreation facilities. The orientation and placement of the buildings was optimised in order to manage intense sunlight at certain times of the day, and to maximise views across Singapore.

In order to optimise public space, the towers taper inwards as they reach the ground. The high-rise buildings are subdivided into ‘petals’ according to the number of residential units per floor enabling a very large diversity of apartments. The architectural forms are very fluid in nature, resulting in long, sinuous lines that overflow into the landscape. The landscape itself is a combination of various hard and soft elements that create a rich tapestry of shapes, textures and forms that look dynamic, all features that heavily influenced the lighting scheme.

The type of architecture and landscape call for an integrated lighting solution that would blend seamlessly with the surfaces, shapes and routing throughout the complex with minimum obtrusion. The lighting scheme is unique in that it incorporates unconventional ways and means of providing the appropriate lighting for the large open spaces. There are no pole-mounted luminaires or bollards since the design brief stipulated clutter-free views, while ensuring the lit scenario would be safe and enjoyable for the 1000 residents in the apartment buildings.

The request – or rather clearly defined requirement – was “no visible light fittings”. Light itself was “to become an architectural element”. This is not a new idea. With the technological solutions available today, it is almost a given for the lighting designer. The challenge is how to realise it.


The full version of the article can be found in PLD No. 107 as well as in our PLD magazine app (iPad App Store).


 

My opinion:

Leave a comment / Kommentieren

Leave the first comment / Erster Kommentar

avatar
wpDiscuz

©2017 published by VIA-Verlag | Marienfelder Strasse 18 | 33330 Guetersloh | Germany

Page generated in 0.144 seconds. Stats plugin by www.blog.ca