Project team:


Architects: Henrik Diemann Architekten
Interior design and colour concept: Christiane von Wietersheim

 

Products applied:


LED spotlight, 24 watts, warm white/RGBW, all beam angles, Erco
LED spotlight, 12 watts, warm white, Erco
Control: Dali

06. Jun 2014

Designed for kids converted from a printer’s shop

Text: Joachim Ritter
Photos: Erco

Old buildings can be re-utilised for a number of different purposes. But redesigning a former printer’s shop to create a paediatric practice does sound rather special and somewhat surprising. On the other hand, Dr. Uhlig’s practice in Hamburg is a fine example of how colours and light define atmosphere and not the past. Using state-of-the-art precision lighting technology this applies even more.

The conversion of the Grindeldruck printer’s shop was complex to say the least. Premises used for a printer’s shop have to meet completely different demands than those for a doctor’s practice. Within the framework of the extensive analyses which were carried out action was taken to ensure the converted spaces presented no health hazards or other adverse effects (smell) resulting from the prior use of the building. The project was not only expected to meet the requirements of a modern paediatric practice, but also adhere to building regulations. The paediatric practice comprises two sections: the spaces used by the patients, including a series of consultation and (sometimes special) treatment rooms plus the rooms used by medical personnel. These areas are connected via a low-ceilinged corridor. In conjunction with the low ceiling height of the corridor, the sloping floor from what used to be the surface area of the printer’s shop, and where the treatment rooms are now housed, up to the furthest corner of the staff areas posed a very demanding challenge. The client expressly did not want steps to be integrated. The typical feel of the former industrial space with its exposed steel girders and struts was to be maintained as far as possible, while removing the harshness of the former workshop space to align with the building’s new purpose. This was achieved by zoning the treatment rooms and giving them a more private atmosphere and creating an open, central space to help take the severity out of the strict alignment of the treatment rooms. This generously spaced core zone is further underscored by the fact that the historic ceiling structure has not been concealed. […]

—-

The full version of the article can be found in PLD No. 93
And our PLD magazine app (iPad App Store) contains a media-enhanced version.

My opinion:

Leave a comment / Kommentieren

avatar

©2018 published by VIA-Verlag | Marienfelder Strasse 18 | 33330 Guetersloh | Germany